Handlowcy ubiegający się o korzystanie ze specjalnego wzoru oznakowania opakowań owoców i warzyw, muszą spełniać następujące kryteria:
1. Wykazywać zgodność towaru z normami handlowymi w przypadku minimum 90% partii skontrolowanych przez wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS, w ramach kontroli urzędowych świeżych owoców i warzyw przeprowadzonych na wszystkich etapach obrotu (tj. rynek wewnętrzny, import, eksport), w okresie ostatnich 12 miesięcy, licząc od daty wpłynięcia Wniosku o wydanie zezwolenia / przedłużenia zezwolenia na korzystanie ze specjalnego wzoru oznakowania opakowań owoców i warzyw (F-1/BKJ-02-IR-02).
2. Przekazać do właściwego ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę tego handlowca wojewódzkiego inspektora JHARS, informacje o których mowa w art. 17 ust. 1 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 roku o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku suszu paszowego oraz rynków lnu i konopi uprawianych na włókno, na Formularzu przekazania informacji o rozpoczęciu lub zaprzestaniu prowadzenia działalności w zakresie obrotu świeżymi owocami i warzywami objętymi normami handlowymi oraz o ilości owoców i warzyw wprowadzonych do obrotu (F-9/BKJ-01-IR-04), udostępnionym na stronie internetowej: http://www.ijhars.gov.pl,
3. Zatrudniać rzeczoznawcę/ów w zakresie ustalania klas jakości świeżych owoców i warzyw, którzy przeprowadzają kontrole zgodności wszystkich partii towarów wysyłanych,
4. Prowadzić rejestr wszystkich przeprowadzanych kontroli wewnętrznych świeżych owoców i warzyw, w wersji elektronicznej lub papierowej,
5. Posiadać system wewnętrznej kontroli jakości świeżych owoców i warzyw, obejmujący m.in.:
a) systematyczne kontrole skupowanych, pakowanych i wysyłanych przez siebie świeżych owoców i warzyw, zgodnie z metodą opisaną w załączniku V do RWK (UE) nr 543/2011,
b) system identyfikacji wszystkich partii dostarczanych i wysyłanych przez danego handlowca, z możliwością identyfikacji pierwotnych dostawców,
c) plan pobierania próbek owoców i warzyw dostosowany do specyfiki handlowca,
d) sposób postępowania handlowca w przypadku, gdy wewnętrzna kontrola wykaże, że owoce i warzywa nie spełniają wymagań norm handlowych określonych w przepisach UE, np.: zmiana oznakowania, przesortowanie do niższej klasy jakości, przeznaczenie do przetwórstwa, na paszę lub dla organizacji charytatywnych,
6. Znakować opakowania owoców i warzyw zgodnie z przepisami UE oraz zgodnie z przepisami krajowymi,
7. Zamieszczać w dokumentach towarzyszących partii stosowne informacje, o których mowa w art. 5 ust. 4 RWK (UE) 543/2011,
8. Posiadać i nadzorować wyposażenie niezbędne do przeprowadzania kontroli jakości handlowej świeżych owoców i warzyw będących przedmiotem obrotu handlowego, np. kalibrownica do ustalania wielkości owoców i warzyw, penetrometr do oznaczania twardości, refraktometr do oznaczania zawartości ekstraktu refraktometrycznego, itp., w zależności od gatunków owoców i warzyw, będących przedmiotem działalności handlowca,
9. Zapewniać właściwe przechowywanie, przygotowanie, ważenie (legalizowane wagi) i pakowanie świeżych owoców i warzyw, w zależności od gatunków owoców i warzyw, będących przedmiotem działalności handlowca,
W celu wydania zezwolenia na korzystanie ze specjalnego wzoru oznakowania opakowań owoców i warzyw, inspektor JHARS przeprowadza również kontrolę jakości handlowej wybranych partii świeżych owoców i warzyw.
Wyniki kontroli wojewódzkiego inspektora JHARS przeprowadzonej u wnioskodawcy w ramach wydawania zezwolenia na korzystanie ze specjalnego wzoru oznakowania opakowań owoców i warzyw, nie mogą wykazywać uchybień, które w przyszłości mogłyby powodować obniżenie jakości handlowej świeżych owoców i warzy będących przedmiotem działalności danego handlowca.
- Informację wprowawdził(a) do BIP: Ewa Piszczek
- Data udostępnienia w BIP: 2013-11-19 10:50:48
- Informacja zaktualizowana przez: Ewa Piszczek
- Data ostatniej aktualizacji: 2016-01-14 08:57:37
- Liczba odsłon: 5038
- Historia dokumentu: